Mantî

Mantî

                                                                     Mantî

 Mantî este o mîncare tradițională din Asia Centrală, Mongolia, Turcia, Coreea. ș.a. La aspect se aseamănă mult cu pelimeni rusești, dar umplutura puțin este diferită. Deasemenea, se consideră că Mantî este mîncarea națională a cîtorva etnii din Siberia. Gustul acestui fel de mîncare nu poate fi transmis prin cuvinte. Este o combinație perfectă de aluat subțire cu umplutură de carne și ceapă, pregătit pe baie de aburi. Umplutura se face din carne de berbec, vită sau porc. În această rețetă am folosit carne de porc, fără grăsime. Ceapa se pune atît cît punem și carne, cantitățile să fie egale. Cine nu iubește ceapa, o adăugăm în umplutură mai puțin. Se pregătesc, desigur ,pe baie de aburi într-o cratiță ( mantovar cu secțiuni sau cercuri, dar se pot pregăti și în cratiță cu vapori pentru legume). Pur și simplu se topesc în gură.

Ingrediente aluat: 200 ml apă, 400 gr făină, jumătate linguriță sare. 

Ingrediente umplutură: 800 gr tocătură de porc fără grăsime, 600- 800 gr ceapa tăiată mărunt, 150 ml apă, sare și piper după gust. Amestecăm ingredientele.Aluatul este foarte simplu. Într-un vas în care vom frămînta aluatul, vom cerne făina. Vom adăuga treptat apa împreună cu sarea și vom frămînta aluatul. Îl vom pune pe masa de lucru presurata cu faină și vom forma o cocă de aluat moale si elastică. Vom înfășura coca în peliculă și o vom lăsa pe masă să se odihnească 20 min.

Vom despărți aluatul în două. Vom întinde fiecare bilă cu citorul pe masa presurată cu puțină făină. Ne vom stărui ca foaia să fie subțire. Vom tăia foaia în pătrate. Vom pune umplutura și vom modela mantî-le.

Vom unge cercurile cratiței cu ulei, apoi vom aranja mantî-le pe cercuri. Vom pune capacul.


Mantî se pregătesc la baie de aburi timp de 40-45 min pînă carnea este gata. Se servesc cu smîntîna sau sosuri.


Poftă bună...
Bunica recomandă