Pâine ca la bunica

Pâine ca la bunica

                                                               Pâine ca la bunica

 Este pâinea ce a de toate zilele... Oriunde nu ne-am afla, este "regina" mesei. De-am fi flămînzi la pâine ne-am gîndi și cel sărac tot pâine ar mînca... 

 Îmi aduc aminte zilele cînd eram copilă. Așteptam cu mare nerăbdare ziua de sâmbătă cînd mama împreună cu tata coceau pâinea, iar noi, copiii ne strîngeam lîngă cuptor și așteptam parcă începerea unui spectacol. Tata aducea făina, o cernea atent și o punea într-un vas, iar mama, punîndu-și broboada în cap, pregătea cu mare stăruință și drag celelalte ingrediente. Spectacolul s-a început.... Mama frămîntă aluatul, tata aprinde focul. Mama împletește pâinica, tata pregătește jăraticul. Așteptam cu mare drag punctul culminant, cînd mama scotea pâînea din cuptor, iar aroma se răspândea în toată ograda. Amintiri, amintiri....

Ingrediente:faina 2 kg., 750 ml.apă,250 ml.lapte,35-40 gr.drojdie,20 gr.sare,20 gr.zahăr,50 ml.ulei.

Pregătim aluatul. Într-un vas încăpător turnăm apa și laptele de temperatura camerei. În această compoziție adăugăm sarea, zahărul .Amestecam pina zaharul si sarea se topesc. Amestecam drojdia in putina apa luata din cantitatea pregatita .Turnam drojdia amedtecul lichid,după care adăugăm încetul cu încetul făina cernută. Frămîntăm aluatul vreo 10 minute. Îl lăsăm la dospit aproximativ 1 oră pînă ce aluatul va crește în volum.


Peste 1 oră mai framintam o data aluatul(5 min.)si il lasam iarasi sa se ridice putin. Divizăm aluatul în bile. Depinde cîte pâini dorim să modelăm(eu am facut 6).Este foarte important ca cantitatea bilelor să fie egală, deaceea le vom cîntări. 

Modelăm pâinicile.






Pâinicile modelate le punem în tavă tapetată cu hîrtie. Le lăsăm să crească 30 min, după care le ungem cu gălbenuș de ou. Opțional le presurăm cu susan. 



Tava se pune în cuptorul supraîncălzit la 180C timp de 30 min.