Pateuri pe bază de lapte cu cartofi

Pateuri pe bază de lapte cu cartofi

                                                 Pateuri pe bază de lapte

Această rețetă de pateuri a venit spontan, întrucît aveam piureu de cartofi în frigider pe care trebuia să îl reciclez. Deci, mi-a venit ideea de a pregăti niște pateuri moi așa cum le făcea bunica. Țin minte, bunica punea ingredientele la ochi, așa am făcut și eu, însă am pus cîntarul pe masa de lucru și cîntăream toate ingredientele înainte de a le pune în vas. Am obținut un aluat puhav ce se lipea puțin de mâni, dar acesta este secretul acestui aluat, să fie moale moale. La fel, sunt foarte importanți pașii și timpul de creștere. Din această cantitate de ingrediente, vom obține 10 pateuri. In continuare urmăriți etapele pas cu pas.

Ingredientele: 100 ml apă, 100 ml lapte, 1 linguriță drojdie uscată, 1 linguriță zahăr, jumătate de linguriță sare, 50 gr unt, 400-430 gr  făină. Pentru umplutură : 350 gr piureu de cartofi.

Pregătim maia. Vom avea nevoie de un vas în care vom turna apa și laptele călduțe. Vom pune aici sarea, zahărul și drojdia. Amestecăm. Adăugăm 200 gr de făină din cele 400 gr ,amestecăm maia și o acoperim cu peliculă alimentară. O lăsăm să se odihnească 30 min.

Peste 30 min adăugăm treptat restul făinii. Dacă coca de aluat se va lipi de mâni, nu va fi o problemă. Adăugăm untul topit. Amestecăm coca vreo 5-7 min. Punem aluatul în vas, îl ungem cu untul rămas topit și îl acoperim. Îl lăsăm să se odihnească 1 oră.

Peste o oră, divizăm aluatul în 10 bile egale. Le lăsăm să se odihnească pe masă 10 min.

Modelăm toate pateurile pe rînd. După ce am modelat pateurile le lăsăm să se odihnească 10 min, după care le prăjim în ulei din abundență pe tigaie sau într-un ceaunel. Punem pateul la prăjit cu partea lipită în jos.



Punem pateurile îmtr-un vas tapetat cu șervete de hîrtie. Le acoperim cu un prosop.

Poftă bună.





Bunica recomandă


Turte foioase cu cașcaval
Turte foioase cu cașcaval

Turte foioase fără drojdie pe tigaie...

Citește
Turte cu brînză
Turte cu brînză

Turte moi cu brânză de oi...

Citește
Colaci din făină integrală
Colaci din făină integrală

Colaci din făină integrală... Folosim din plin în alimentație făina integrală.

Citește
Budincă din brânză fără făină
Budincă din brânză fără făină

Budincă aerată, fină și delicioasă fără făină....

Citește
Plăcinte foioase pe tigaie
Plăcinte foioase pe tigaie

Plăcinte foiță cu foiță pe tigaie....Cu brânză și multă verdeață.

Citește
Paste scoici umplute în sos la cuptor
Paste scoici umplute în sos la cuptor

Un gust nemaipomenit de gingaș și gustos...

Citește
Plăcinte din făină integrală
Plăcinte din făină integrală

Plăcinte cu brânză din făină integrală.

Citește
Babă din clătite Trio
Babă din clătite Trio

Babă originală din clătite...Un deliciu regal pentru papilele gustative.

Citește
Pizza puhavă cu margini umplute
Pizza puhavă cu margini umplute

Pizza puhavă cu margini umplute cu cașcaval...

Citește
Turte mici pe bază de chișleag
Turte mici pe bază de chișleag

Aluat pe bază de chișleag atît pentru turte, cît și pentru pateuri...

Citește
Turte foioase la cuptor
Turte foioase la cuptor

Turte foioase cu unt și cașcaval....

Citește
Oladii din dovlecel
Oladii din dovlecel

Gustoase de se topesc în gură...

Citește