Pateuri pe bază de lapte cu cartofi

Pateuri pe bază de lapte cu cartofi

                                                 Pateuri pe bază de lapte

Această rețetă de pateuri a venit spontan, întrucît aveam piureu de cartofi în frigider pe care trebuia să îl reciclez. Deci, mi-a venit ideea de a pregăti niște pateuri moi așa cum le făcea bunica. Țin minte, bunica punea ingredientele la ochi, așa am făcut și eu, însă am pus cîntarul pe masa de lucru și cîntăream toate ingredientele înainte de a le pune în vas. Am obținut un aluat puhav ce se lipea puțin de mâni, dar acesta este secretul acestui aluat, să fie moale moale. La fel, sunt foarte importanți pașii și timpul de creștere. Din această cantitate de ingrediente, vom obține 10 pateuri. In continuare urmăriți etapele pas cu pas.

Ingredientele: 100 ml apă, 100 ml lapte, 1 linguriță drojdie uscată, 1 linguriță zahăr, jumătate de linguriță sare, 50 gr unt, 400-430 gr  făină. Pentru umplutură : 350 gr piureu de cartofi.

Pregătim maia. Vom avea nevoie de un vas în care vom turna apa și laptele călduțe. Vom pune aici sarea, zahărul și drojdia. Amestecăm. Adăugăm 200 gr de făină din cele 400 gr ,amestecăm maia și o acoperim cu peliculă alimentară. O lăsăm să se odihnească 30 min.

Peste 30 min adăugăm treptat restul făinii. Dacă coca de aluat se va lipi de mâni, nu va fi o problemă. Adăugăm untul topit. Amestecăm coca vreo 5-7 min. Punem aluatul în vas, îl ungem cu untul rămas topit și îl acoperim. Îl lăsăm să se odihnească 1 oră.

Peste o oră, divizăm aluatul în 10 bile egale. Le lăsăm să se odihnească pe masă 10 min.

Modelăm toate pateurile pe rînd. După ce am modelat pateurile le lăsăm să se odihnească 10 min, după care le prăjim în ulei din abundență pe tigaie sau într-un ceaunel. Punem pateul la prăjit cu partea lipită în jos.Punem pateurile îmtr-un vas tapetat cu șervete de hîrtie. Le acoperim cu un prosop.

Poftă bună.

Bunica recomandă