Pateuri rapide din aluat opărit

Pateuri rapide pe bicarbonat de sodiu

Pateuri rapide din aluat opărit

 Înainte de acest experiment făceam pateurile obişnuit: pe lapte sau chefir, apă, drojdie etc. şi, neapărat, adăugam ouă. Dar ce putem face, cînd în casă ouă nu avem şi nici să ieşim să le cumpărăm nu avem chef?Căutăm să le facem simplu, dar cu o idee deosebită de a obţine un aluat frumos, aerat şi gustos. Ideea a fost spontană şi aşa cum aveam nevoie doar de ingrediente simple, imediat am trecut la acţiune! Eram chiar curioasă să văd rezultatul pateurilor din aluat opărit fără ou,un rezultat de care am rămas mulţumită!

Ingrediente: 200 ml.chefir, 4 gr. bicarbonat de sodiu (0,5 linguriţă), 2 linguriţe de zahăr, 280-290 gr.făină.

Umplutură: verzi la borcan pe care uşor i-am călit în ulei pe tigaie. Puteţi folosi umplutura preferată.

Mod de preparare: punem chefirul într-o cratiţă, adăugăm bicarbonatul şi îl punem la foc mic. Amestecăm pînă chefirul se înfierbîntă, dar nu dă în fiert. Cînd observăm că chefirul începe a face spumă ridicăm vasul de pe foc. Adăugăm sarea, zahărul şi amestecăm. Punem făina şi frămîntăm bine aluatul. Aluatul trebuie să fie moale şi uşor lipicios, deaceea ungem palmele cu ulei şi îl desprindem de pe mâini.

Lăsăm aluatul să se odihnească timp de 20 min. acoperit cu un prosop.


Coca de aluat o împărţim in 10 părţi şi facem biluţe.

Fiecare biluţă o întindem, îi ungem mijlocul (marginile nu le ungem) cu puţin ulei şi lăsăm turtiţele să se odihnească 5-10 min.

Punem umplutura şi modelăm pateurile. Pateurile gata modelate le lăsăm să se odihnească puţin pe masa de lucru, dar nu uităm să le acoperim ca să nu se usuce.



Pateurile le prajim în ceaunul sau  cratiţa cu mult ulei, foc mic pînă se rumenesc frumos.

Acestea sunt pateurile mele cu aluat opărit si frumos aerat. Poftă bună!



Bunica recomandă


Turte foioase cu cașcaval
Turte foioase cu cașcaval

Turte foioase fără drojdie pe tigaie...

Citește
Turte cu brînză
Turte cu brînză

Turte moi cu brânză de oi...

Citește
Colaci din făină integrală
Colaci din făină integrală

Colaci din făină integrală... Folosim din plin în alimentație făina integrală.

Citește
Budincă din brânză fără făină
Budincă din brânză fără făină

Budincă aerată, fină și delicioasă fără făină....

Citește
Plăcinte foioase pe tigaie
Plăcinte foioase pe tigaie

Plăcinte foiță cu foiță pe tigaie....Cu brânză și multă verdeață.

Citește
Paste scoici umplute în sos la cuptor
Paste scoici umplute în sos la cuptor

Un gust nemaipomenit de gingaș și gustos...

Citește
Plăcinte din făină integrală
Plăcinte din făină integrală

Plăcinte cu brânză din făină integrală.

Citește
Babă din clătite Trio
Babă din clătite Trio

Babă originală din clătite...Un deliciu regal pentru papilele gustative.

Citește
Pizza puhavă cu margini umplute
Pizza puhavă cu margini umplute

Pizza puhavă cu margini umplute cu cașcaval...

Citește
Turte mici pe bază de chișleag
Turte mici pe bază de chișleag

Aluat pe bază de chișleag atît pentru turte, cît și pentru pateuri...

Citește
Turte foioase la cuptor
Turte foioase la cuptor

Turte foioase cu unt și cașcaval....

Citește
Oladii din dovlecel
Oladii din dovlecel

Gustoase de se topesc în gură...

Citește