Pateuri rapide din aluat opărit

Pateuri rapide pe bicarbonat de sodiu

Pateuri rapide din aluat opărit

 Înainte de acest experiment făceam pateurile obişnuit: pe lapte sau chefir, apă, drojdie etc. şi, neapărat, adăugam ouă. Dar ce putem face, cînd în casă ouă nu avem şi nici să ieşim să le cumpărăm nu avem chef?Căutăm să le facem simplu, dar cu o idee deosebită de a obţine un aluat frumos, aerat şi gustos. Ideea a fost spontană şi aşa cum aveam nevoie doar de ingrediente simple, imediat am trecut la acţiune! Eram chiar curioasă să văd rezultatul pateurilor din aluat opărit fără ou,un rezultat de care am rămas mulţumită!

Ingrediente: 200 ml.chefir, 4 gr. bicarbonat de sodiu (0,5 linguriţă), 2 linguriţe de zahăr, 280-290 gr.făină.

Umplutură: verzi la borcan pe care uşor i-am călit în ulei pe tigaie. Puteţi folosi umplutura preferată.

Mod de preparare: punem chefirul într-o cratiţă, adăugăm bicarbonatul şi îl punem la foc mic. Amestecăm pînă chefirul se înfierbîntă, dar nu dă în fiert. Cînd observăm că chefirul începe a face spumă ridicăm vasul de pe foc. Adăugăm sarea, zahărul şi amestecăm. Punem făina şi frămîntăm bine aluatul. Aluatul trebuie să fie moale şi uşor lipicios, deaceea ungem palmele cu ulei şi îl desprindem de pe mâini.

Lăsăm aluatul să se odihnească timp de 20 min. acoperit cu un prosop.


Coca de aluat o împărţim in 10 părţi şi facem biluţe.

Fiecare biluţă o întindem, îi ungem mijlocul (marginile nu le ungem) cu puţin ulei şi lăsăm turtiţele să se odihnească 5-10 min.

Punem umplutura şi modelăm pateurile. Pateurile gata modelate le lăsăm să se odihnească puţin pe masa de lucru, dar nu uităm să le acoperim ca să nu se usuce.Pateurile le prajim în ceaunul sau  cratiţa cu mult ulei, foc mic pînă se rumenesc frumos.

Acestea sunt pateurile mele cu aluat opărit si frumos aerat. Poftă bună!Bunica recomandă