Pîine din făină integrală de grîu și secară

Pîine din făină integrală de grîu și secară

                                                                        Pîine

Cît de placut şi frumos este cínd pui pe masa o pîinica coaptă, rumenă, aromata şi sănănoasă...!!! Cît de placut este cînd cei dragi așteaptă acel călcîi de pîine sa-l savureze cu un pahar de lapte cald si gustos...!!!Alte bucate nici nu-mi trebuie atunci, cînd coc aceasta pîinica delicioasă cu semințe nutritive....O comoara,dragi gospodine,pentru organismul nostru ....Pîinica am copt-o dupa metoda învațată de la mama mea. Nici prin gînd să-mi deie ,cînd eram copil, ca voi îndrăgi atît de mult aluatul și nici nu înțelegeam de ce mama face puțin aluat de cu seară și îl lăsa să fermenteze pînă dimineața...așa zisa ,,roscinca"....mama așa ii spunea...Acum  am ințeles de ce anume totul se facea de cu seara....Să vă explic, așadar, și voua, gospodinuțelor ,tot procesul...

Pregatim semințe de care preferam. Seara tîrziu am pregatit plămădeala. Într-un vas adănc am pus 1 pahar de 250 gr.de faina integrală de grîu ,100 gr.faina de secara,100 gr.faina alba,2 linguri de zahar,20 gr.drojdie proaspata. Am amestecat bine ingredientele si cite putin am turnat peste ele 400 ml.apa caduta. În 100 ml.apa calda am dizolvat drojdia si am turnat-o in faina. Cu o lingura de lemn amestecam compozitia ,punem peste vas pelicula alimentara, un prosop gros si lasam pina dimineata sa steie chiar pe masa la bucatarie.

Dimineata plamadeala va fi gata. La amestecul obtinut,bine fermentat adaugam cite putin faina integrala de griu, sare dupa gust(eu am pus 2 lingurite pline) si framintam atit timp,cit aluatul usor se va desprinde de pe mini. Ungem aluatul cu ulei ,il acoperim si lasam sa se odihneasca pina ce va creste frumos in volum.

Scoatem aluatul din vas il punem pe masa si încorporam cite putin semințele.

 Ungem tava de copt (eu am copt-o in ceaun cu fundul plat) cu unt si punem pinica. Deasupra o ungem cu unt si o lasam sa se odihneasca pina vedem ca si-a dublat volumul.

Cu o lama de bucatarie o ornam,o ungem cu ou, presuram pîinica cu seminte și o dăm în cuptor.


Cuptorul il supraincalzim din timp.Pîinea o coacem t.de 45 min.180 gr.pîna se rumenește frumos.Pofta buna cu un pahar de lapte calduț....Bunica recomandă