Plăcinte din făină integrală

Plăcinte din făină integrlă

                                                    Plăcinte din făină integrală

 Vaaiii, cît de mult mă supăram pe mama, cînd cocea placinte și în făina albă adăuga cîțiva pumni de făină neagra (integrala)..!!! Fiind copil nici nu îmi dădeam seama, căci, de fapt, aceasta era cea mai gustoasă, cea mai sănătoasă făina și ca însăși mama nu-și dadea seama de proprietațile ei valoroase și de faptul, ca anume aceasta făina este cea, pe care ar trebui s-o folosim mai des sau chiar tot timpul în alimentația noastră. Fie ca am fost cu aceasta făină obișnuită de acasa, fie că am înțeles mai tîrziu valoarea ei, eu o apreciez foarte mult și mereu o folosesc, facînd tot felul de bunătăți din ea, începînd de la acea pâinică sănătoasă, pe care mereu o coc, checuri, tarte, biscuiți, tort, clătite și lista poate continua... Astăzi am făcut placinte cu multa brânză proaspătă de vaci și vreau să vă zic, că sunt încîntată de rezultat..!!! Așadar, să vă scriu rețeta acestui deliciu. Ingredientele date sunt pentru 4 învîrtite mari.

Ingrediente: 200 ml.apă călduță, 200 gr.făină integrală, 100 gr.făină albă (e necesar să punem cel puțin 100 gr.faină albă, pentru ca foaia să nu se rupă tare), 1 linguriță rasă de sare, 1 lingura zahăr (opțional), 7 gr.drojdie proaspata. Daca  cele 200 ml. apă mai necesita cîteva gr.de făină, atunci adaugați cîte puțina din ambele.

Amestecăm drojdia în apa călduță, amestecăm ingredientele uscate și cîte puțin turnăm apa în amestecul de faina. Framîntăm aluatul. Aluatul trebuie să fie molcuț, dar sa se desprindă ușor de pe mînă.

Coca de aluat o împarțim în 4 parți sau în 6. Facem biluțe și le ungem cu ulei. Lăsăm bilele să se odihneascăc 15 min.

Întindem bilele cu citorul și foaia întinsa o ungem cu ulei. Lăsăm foaia întinsă să se odihneasca 10 min. după care, ușor,o întindem pentru a pune umplutura. Intindem foaia pe masa unsa cu ulei. Foaia nu se va întinde ca foile din faina alba, dar acest lucru nu ar trebui sa va deranjeze, căci punem umplutura multa și e atît de moale dupa coacere, chiar mai molcuță decît placinta din făină alba.

Înainte de a pune umplutura, foaia o ungem cu puțin ulei. Umplutura o punem nu pe toata suprafața foii, ci pe mai mult de jumatate de foaie. Modelam plăcinta.



Înainte de a le pune în cuptor, le ungem cu galbenuș de ou+ 1 lingură de apă și le presurăm cu semințe de susan.

Coacem placintele 30 de min.180 C., dar fiecare gospodina își cunoaste cuptorul și ar putea șine plăcinta la copt și mai puțin. Placinta trebuie sa se rumeneasca frumos,dar sa nu o tinem prea mult la cuptor,caci am putea sa o scoatem uscata.Dupa ce scoatem placintele din cuptor,le ungem doar cu putin ulei , le acoperim cu un prosop gros si le lasam sa stee acoperite 15-20 min.



Bunica recomandă