Prăjitura Vulcan
Ingrediente blat: 4 ou, 150 ml lapte, 75 ml ulei, 120 gr zahăr, 1 plic praf de copt, un praf de sare, 3 linguri cacao, 300 gr făină.
Ingrediente umplutură: 600 ml lapte, 60 gr amidon, 50 gr unt, 100 gr zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 1 ou.
Aceasta rețetă necesită mai întîi prepararea umpluturii. Umplutura sau crema se prepară foarte simplu. Se pune laptele rece într-un ceaun mic. Tot atunci se adaugă îl lapte oul bătut, zahărul și zahărul vanilat. Se amestecă bine vreo 2-3 min. Compoziția se pune pe foc. Amestecăm încontinuu pînă crema dă în fierbere.
După ce a început crema a fierbe, tot atunci punem untul. Amestecăm pînă ce untul s-a topit și o luăm de pe foc.
O acoperim cu peliculă alimentară. Nu e nevoie ca crema să se răcească pentru a o pune în compoziția de aluat. Crema poate fi rece sau caldă.
Pentru blat vom amesteca cele 4 ouă cu zahărul și sarea.
Vom adăuga laptele, apoi uleiul. Amestecăm bine.
Cu ajutorul unei site punem treptat cacao, praful de copt și făina. Amestecăm iarăși.
Punem aluatul într-o tavă ( 23 cm) tapetată cu hîrtie.
În mijlocul aluatului punem cu un polonic crema.
Punem tava în cuptorul supraîncălzit la 180C timp de 45- 55 min ( poate chiar și pe 1 oră, în dependență de cuptor).
După ce scoatem prăjitura din cuptor, nu o tăiem fierbinte. Se taie după ce se răcește. Dacă dorim ca crema sa curgă din interior în timul tăierii, prăjitura trebuie să fie de temperatura camerei. Dacă dorim să obținem o crema mai solidă la tăiere, prăjitura se lasă în frijider pînă se răcește complet. Prăjitura se decorează la dorință.
Aceasta este prăjitura după ce a stat la rece 3-5 ore.
Poftă bună!!!