Tartă împletită

Tartă împletită

Tartă împletită

 Deseori gospodinele întreabă: " Ce facem cu cartofii piureu rămași? ". Și cred ca fiecărei gospodine se întîmplă să-i rămînă cartofi piureu. Eu, însă, am găsit soluția potrivită. Am reciclat cartofii rămași, folosindu-i ca umplutură la o tartă delicioasă. Desigur ca pe lîngă cartofi am mai adăugat legume, carne și ce am mai avut în frigider. Am adăugat puțină imaginație și mi-a ieșit o tartă de te lingi pe degete. Puteți folosi ca umplutură și cartofi prăjiți, diferite legume, ciuperci și cașcaval. Iată ce ingrediente am pus și care sunt etapele pas cu pas.

Ingrediente aluat: 300 lapte călduț, 1 ou, 500 gr făină, 1 linguriță rasă sare, 2 lingurițe zahăr, 10 gr drojdie uscată.
Ingrediente umplutură: 400-500 gr cartofi piureu, 300 gr tocatură din piept de pui,100 gr ciuperci,  1 vînătă, 150 gr cașcaval, 1 roșie mare.

Pregătim aluatul. Într-un vas amestecăm laptele, oul, sarea și zahărul. Făina o amestecăm cu drojdia uscată. Adăugăm în amestecul din lapte treptat făina. Frămîntăm bine aluatul. La sfîrșit ungem coca de aluat cu ulei și o punem într-un vas să se odihnească aproximativ 1 oră- 1,30 min.

Între timp pregătim umplutura. Tocatura din piept de pui o călim ușor pe tigaie. Adăugăm aici ciupercile tăiate la dorință. Vînăta o tăiem roți și o coacem puțin pe o tigaie fără ulei. Cașcavalul îl trecem prin răzătoare. Roșia o tăiem roți.

Peste o oră divizăm coca de aluat în două bile. Una va fi mai mare decît alta.

Întindem prima foaie de mărimea tavei în care vom coace tarta. Punem prima foaie în tavă. Punem toate îngredientele în următoarea ordine: cartofii piureu, vînăta roți, cașcavalul, tocatura de pui și roșiile.
Modelăm împletitura la a doua foaie. Întindem foaia cu citorul în formă pătrată. Marginile foii le tăiem. Facem tăieturi ca în imaginea de mai jos, apoi modelăm împletitura.

Punem foaia modelată în tavă. Cu un cuțit tăiem toate marginile să nu iasă în afara tavei.

Ungem tarta cu gălbenuș de ou și o lăsăm pe masă 20 min, după care o punem în cuptorul supraîncălzit pe 35-40 min.  Verificăm periodic dacă suprafața e rumenită frumos. 

Tarta este gata. Poate fi servită după ce se va răci. Poftă bună.


 


Bunica recomandă